Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση Ακόμη και δυόμισι χρόνιαη ολοκλήρωση

Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση
Ακόμη και δυόμισι χρόνιαη ολοκλήρωση των διαδικασιών της ιθαγένειας λόγω της γραφειοκρατίας

Αν και περισσότερα από 19.000 παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοίτησαν στα σχολεία της χώρας μας, έγιναν ελληνάκια το 2016, παραμένουν χρονοβόρες οι διαδικασίες για την κτήση ιθαγένειας. Ο χρόνος αναμονής είναι περίπου δυόμισι χρόνια ενώ ακόμα και σήμερα, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες των υπαλλήλων στις αποψιλωμένες από προσωπικό υπηρεσίες, εκκρεμούν αιτήσεις για απονομή ελληνικής ιθαγένειας από το 1997-98!
Ηλεκτρονικό «κλειδί»

Χιλιάδες ανθρώπων που έχουν τις προϋποθέσεις για την ιθαγένεια βιώνουν πολύμηνες καθυστερήσεις για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να καταθέσουν την αίτησή τους. Οι δυσλειτουργίες έχουν εντοπισθεί και το υπουργείο Εσωτερικών αναζητεί τρόπο ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων για ιθαγένεια, και παρεπόμενα έκδοσης της απόφασης, ιδιαίτερα των ανηλίκων παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών.
Η κυβέρνηση θεωρεί πάντως θετική εξέλιξη ότι η «ψαλίδα» έκλεισε συγκριτικά με όσα ίσχυαν παλαιότερα καθώς πριν από το 2015, οπότε ψηφίσθηκε ο νόμος που διευκόλυνε την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, χρειαζόταν ακόμα και μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν. Η αύξηση του όγκου των αιτήσεων, μετά την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ηλεκτρονικής διασύνδεσης για διασταύρωση στοιχείων και έκδοση πιστοποιητικών προκαλούν εμπλοκές.

Είναι ενδεικτικό ότι όπως εξηγεί στο «Βήμα» νομικός, ειδικός επί του θέματος της ιθαγένειας, από το επιστημονικό επιτελείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη θα μπορούσε να συρρικνωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων αν ολοκληρωνόταν η ηλεκτρονική δικτύωση όλων των σχολικών μονάδων ώστε να φθάνει άμεσα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις το πιστοποιητικό φοίτησης που είναι προϋπόθεση για την κτήση ιθαγένειας.

Επισημαίνεται ότι από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πρέπει να σταλεί η βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που είναι υπεύθυνες για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Παράλληλα, ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε στην καθυστέρηση της διαδικασίας απονομής ελληνικής ιθαγένειας ήταν ο χωρισμός της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με τις ανακατατάξεις έμεινε χωρίς γραμματειακή υποστήριξη η Διεύθυνση (δύο – τρία άτομα αντί για τα 12 που ήταν πριν). Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν διεκπεραιωθεί εκατοντάδες αιτήσεις, με έμφαση στις παλαιότερες περιπτώσεις, προ του νόμου Ραγκούση (2010). Ηδη το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες και να περιοριστεί στο τετράμηνο ο χρόνος έκδοσης μιας απόφασης για κτήση ιθαγένειας.